Relatietherapie
een cadeau aan jezelf en je kinderen
Relaties zorgen ervoor dat je samen heel veel aankunt, maar soms kunnen ze ook een enorme uitdaging zijn.
Conflicten, communicatieproblemen en zorgen om een kind zorgen er regelmatig voor dat de verbinding en liefde tussen partners veranderen. En hierdoor kan afstand en/of ruzie ontstaan.
Het is heel logisch wanneer jullie je zorgen maken over of moeilijkheden ervaren met jullie kind dat dit zorgt voor toenemende spanningen en stress in de partnerrelatie.
Dit is pijnlijk want juist op die momenten heb je elkaar zo hard nodig.
““Een sterk partnerschap tussen ouders is als een onzichtbaar schild dat hen en hun kinderen beschermt tegen de uitdagingen van het leven”
~Dr. John Gottman
Het doel van relatietherapie
In therapie gaan met je partner klinkt misschien zwaar. Veel mensen denken dan ook pas aan relatietherapie als er al jarenlang problemen zijn.
Enorm jammer. Relatietherapie kan namelijk ook al in een veel eerder stadium zorgen voor vernieuwde en verdiepende verbindingen in jullie relatie.
En dat zorgt ervoor dat jullie samen steeds beter leren omgaan met stressvolle situaties waarin jullie elkaar kunnen zien en steunen iom zo verwijdering te voorkomen.
Daarom is relatietherapie wat mij betreft echt een cadeau aan jezelf en je kind(eren).
Het doel van de relatietherapie is dan ook het herstellen of verdiepen van de verbinding tussen partners waarin jullie elkaar weer zien en begrijpen.
“Relatietherapie gaat niet alleen over problemen oplossen. Het gaat over het begrijpen van elkaars behoeften en verlangens en het opbouwen van een betere, sterkere en gezondere relatie.”
~Dr. Sue Johnsen
Voorbeelden van hulpvragen voor relatietherapie
Er zijn veel voorbeelden van hulpvragen. Iedereen verwoordt en ervaart ze echter net even anders. Daarom geef ik jullie hier een aantal voorbeelden van hulpvragen voor relatietherapie zoals ik ze vaak in mijn praktijk hoor:
- Waarom lijken de conflicten tussen ons, ondanks onze inspanningen, toe te nemen in plaats van af te nemen?
- Hoe komen mijn partner en ik over onze onenigheid over de opvoeding heen wanneer we enorm verschillende ideeën over opvoeden hebben?
- Hoe kunnen we elkaar steunen bij de ingrijpende gebeurtenissen (bv. ziekte, overlijden, uitblijven kinderwens) in plaats van dat we elkaar kwijtraken?
- Hoe vinden we elkaar als partners weer terug nu onze kinderen zijn geboren?
Het is mogelijk dat jullie als partners hulp nodig hebben om weer nader tot elkaar te komen. Misschien voelen jullie zelfs al een beetje waar spanning of verharding in jullie relatie dreigt te ontstaan.
Weet dan dat het nooit te vroeg is om professionele hulp te vragen! Zelfs als jullie vraag hier niet bij staat, neem dan gerust contact met mij op en overleg waar jullie tegenaan lopen.
Mijn werkwijze
Binnen Kinderpraktijk Zwolle wordt voornamelijk relatietherapie geboden aan ouders die zich zorgen maken om hun kind of die tijdens de behandeling van hun kind erachter komen dat ze graag hun relatie willen verbeteren.
In de therapie staan we stil bij hoe jullie elkaar hebben leren kennen, je eigen gezin van herkomst en de steeds terugkerende patronen tussen jullie zorgen voor conflicten of verwijdering.
Vanuit mijn achtergrond als psychomotorisch therapeut kan ervaringsgericht werken een belangrijk onderdeel zijn in de therapiesessies. Ervaringsgerichte partnerrelatietherapie is een werkwijze waarbij je zowel gesprekken voert als iets samen gaat doen.
Mijn ervaring is dat koppels dit vaak als heel verhelderend ervaren omdat het hen veel inzichten in elkaar en de relatie geeft.
Relatietherapie helpt koppels
Merken jullie als koppel dat er behoefte is om jullie verbinding te herstellen of te verdiepen? Willen jullie samen een sterkere relatie ontwikkelen om beter bestand te zijn tegen de uitdagingen van het leven?
Relatietherapie helpt jullie! Als relatietherapeut help ik jullie om samen weer sterk te zijn. Wacht niet tot het te laat is, maar kom langs als er wrijving begint te ontstaan.