Psychomotorische gezinstherapie
Niet alleen praten maar vooral samen DOEN
PMGT: een ervaringsgerichte therapie voor het hele gezin
Bij de psychomotorische gezinstherapie (PMGT) hoeven gezinsleden niet te praten over de zorgen die er zijn; jullie gaan vooral samen iets DOEN (zoals spel, creativiteit en beweging). Tijdens zo’n spel of creatieve bezigheid leren jullie gaandeweg wanneer het probleem optreedt en welke stappen jullie kunnen nemen om dit te voorkomen.
Dit zorgt voor begrip en herkenning van het probleem. Hierdoor verminderen zorgen en problemen en krijgen jullie weer plezier, verbinding en ontspanning in huis.
Dat is het doel waar we naartoe werken.
De hulpvraag durven stellen is een belangrijke stap
Het is heel logisch dat het spannend of oncomfortabel kan voelen om als gezin samen te komen. Echter als gezinnen deze belangrijke stap durven te zetten, blijkt keer op keer dat dit een enorm effectieve en relatief korte werkwijze is om tot verandering te komen.
En achteraf zullen jullie ervaren dat het allemaal helemaal niet zo spannend of oncomfortabel was, maar juist leerzaam, leuk en verhelderend.
Wat is PMGT?
De psychomotorische gezinstherapie is een combinatie van psychomotorische therapie en systeemtherapie. Er zijn veel onderdelen uit deze verschillende therapieën die elkaar overlappen. Vanuit mijn ervaring als therapeut weet ik wanneer ik welke onderdelen voor jullie situatie het beste kan gebruiken.
Doordat psychomotorische gezinstherapie een ‘doe’-therapie is, sluit het bijzonder goed aan bij de taal en belevingswereld van kinderen. Ouders en kinderen ervaren het daarbij allemaal als een laagdrempelige therapie omdat de focus ligt op dingen DOEN in plaats van praten.
Door te doen, ervaar je direct (lichamelijk) wat ervoor zorgt dat jullie vastlopen. En nog belangrijker: jullie ervaren hierdoor ook wat je anders kunt doen.
In principe is psychomotorische gezinstherapie geschikt voor bijna alle gezinnen die het zien zitten om samen iets te doen om veranderingen te laten ontstaan.
“Als we ons richten op het begrijpen van de emoties en behoeften van onze kinderen, in plaats van het opleggen van onze eigen ideeën en verwachtingen, kunnen we een sfeer van vertrouwen en openheid creëren.”
~Virgina Satir
Voorbeelden van hulpvragen voor psychomotorische gezinstherapie
Om jullie een idee te geven waar je mijn hulp als psychomotorisch gezinstherapeut voor kunt inroepen, geef ik hier een overzicht van de meest herkenbare hulpvragen:
- Waarom is ons kind steeds vaker boos, angstig of verdrietig? Het heeft zoveel negatieve invloed op ons hele gezin.
- Waarom lijken de conflicten thuis ondanks onze inspanningen alleen maar toe te nemen in plaats van af te nemen?
- Hoe kunnen we als gezin een moeilijke tijd verwerken terwijl we allemaal zo ontzettend verschillend zijn?
- Hoe kunnen we ons kind helpen dat moeilijk gedrag laat zien? Het heeft veel impact op alle gezinsleden.
- Hoe kan ik leren om anders te reageren op mijn kind, wat mij/ons, hoe goed we het ook proberen, nu maar niet wil lukken?
- Hoe helpen we ons gezin om te gaan met een gezinslid met psychische problemen zodat er geen pijn, onrust en conflicten in ons gezin meer zijn?
- Hoe komen mijn partner en ik over onze onenigheid over de opvoeding heen wanneer we enorm verschillende ideeën over opvoeden hebben?
- Er zijn spanningen in ons gezin: hoe kunnen we toch een ontspannen en plezierige thuissituatie creëren?
Er zijn zoveel verschillende situaties waarbij een vorm van PMGT echt kan helpen een langdurige verandering teweeg te brengen. Twijfelen jullie of jullie situatie als gezin of als koppel baat kan hebben bij psychomotorische therapie?
Neem dan gerust contact met me op en leg me jullie verhaal voor. Ik denk graag met jullie mee.
Werkwijze psychomotorische gezinstherapie
Als we na het kennismakingsgesprek gezamenlijk hebben besloten om te starten met de psychomotorische gezinstherapie werken we meestal met een vast structuur.
Na dit gesprek volgen er drie sessies waarin jullie samenwerken als gezin met de focus op samen iets doen (spel, beweging of creativiteit). Dit is op een leuke en uitdagende manier ervaringen opdoen en inzichten verkrijgen in hoe jullie samen meer grip kunnen krijgen op het probleem.
Na de doe-sessies is er altijd weer een evaluatiemoment waarin we terugkijken. Deze evaluaties zijn soms met het hele gezin en soms met alleen de ouders. Dit is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen.
In dit evaluatiemoment bespreken we ook weer samen of, hoe en op welke wijze we verder gaan.
Denken jullie dat psychomotorische gezinstherapie jullie gezin of kinderen kan ondersteunen? Neem dan gerust contact op of meld jullie meteen aan: